Få plats med alla skor

Våra behov ändras under våra liv. Ofta väljer vi att flytta till en ny bostad, som bättre motsvarar våra behov. Men det kan finnas starka skäl till varför man inte vill eller kan flytta. Samtidigt kan man inte bo kvar i sin lägenhet, så som den är utformad i dagsläget. Vad göra? Lösningen är att göra en lägenhetsrenovering. 

En lägenhetsrenovering görs ofta när det är något man vill förändra i lägenheten, samtidigt som man inte vill lämna den. En renovering kan göras för att lägenheten helt enkelt blivit sliten, eller att man vill fräscha upp den med ny färg, nya tapeter, nya golv och så vidare. Det kan också röra sig om en mer genomgripande renovering. En sådan kan göras av många skäl. Några exempel kan vara att man:

  • vill tillgänglighetsanpassa lägenheten, så att den blir mer tillgänglig för personer med funktionsvariation.
  • behöver mer plats för sina skor, sina klänningar eller något helt annat, kanske sin hobbyutrustning.
  • har fått ändrade levnadsförhållanden. Ett barn kan ha tillkommit, vilket gör att man vill sätta upp en vägg för att skapa fler rum. 
  • äger en bostadsrätt i ett område där det nästan bara finns hyresrätter, eller där det inte finns några tillräckligt stora bostadsrätter för att det ska vara attraktivt att flytta.

Mer om lägenhetsrenoveringar finns att läsa här.

Skosamling

Eller gör det själv

Det finns också de som renoverar lägenheten helt på egen hand. För den som är lite händig är det möjligt att spara en hel del på att köpa en sliten lägenhet och renovera den själv. Men för mer avancerade arbeten, exempelvis när väggar ska flyttas, behöver de flesta ta hjälp av professionella hantverkare. Det är heller inte tillåtet att göra elarbeten och rördragningar själv. 

En lägenhetsrenovering kan vara ett smart sätt att få en ny lägenhet, utan att behöva flytta. Barnen kan gå kvar i samma skola, och man kan själv handla, fika och träna på samma ställen som tidigare.